info@applycon.cz

+420 373 701 560

VOCHOC uspěl s chytrým zásahovým oblekem v mezinárodním tendru, byl nejlepší z celkem 54 uchazečů

Comments (0) Články

České konsorcium sdružující výzkumný tým z Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE) Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni a společnosti VOCHOC, Holík International, Elitronic a Applycon zvítězilo v mezinárodním předkomerčním tendru, organizovaném v rámci projektu Smart@Fire. Na konferenci v Bruselu ve dnech 14. a 15. prosince bylo vyhlášeno jako jediné, které splnilo veškerá kritéria tendru včetně závěrečných testů.

V budově výzkumného centra RICE Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity se uskutečnila dne 19.12.2016 tisková konference za přítomnosti úspěšných českých zástupců. Ti porazili silnou konkurenci 54 firem z celého světa.

České konzorcium dokázalo nabídnout ty nejlepší inovativní technologie, za které jsou země jako Belgie, Francie, Německo a Velká Británie připraveny v následujících třech letech zaplatit více než 15 milionů EUR.


700x850

Máme z tohoto úspěchu radost. Chceme tím demonstrovat, že vedle našich kvalitních klasických zásahových oděvů značky GoodPRO myslíme i na budoucnost a aktivní ochranu hasiče. Věříme, že si časem naše vyvíjené inteligentní oděvy smartPRO najdou cestu i k českým hasičům. Děkujeme serveru POŽÁRY.cz za propagaci a zájem o oblek po celou dobu jeho vývoje.

dodal Jiří Koželuh, zástupce společnosti VOCHOC.

Porota ocenila především kompletnost našeho obleku, který splnil všechny technické i technologické požadavky vypsané při vyhlášení tendru. Vyzdvihla také vysokou kvalitu a profesionálnost zpracování prototypů těchto obleků,

uvedl lídr českého konsorcia Milan Baxa, jednatel firmy Applycon.


České konsorcium, jehož součástí byl tým z výzkumného centra RICE, se do tříletého tendru přihlásilo na podzim roku 2014 a úspěšně prošlo třemi koly výběrového řízení.

Z celkového počtu 54 uchazečů jako jediné úspěšně dokončilo finální fázi a prošlo testem na francouzském hasičském polygonu v Aix-en-Provence, kde obleky testovali hasiči z Belgie, Francie, Německa a Velké Británie. Představení unikátního chytrého hasičského obleku na závěrečné konferenci v Bruselu vzbudilo u jejích účastníků z evropských zemí velký ohlas a zájem.

Hodnotitelé ocenili i to, že v jednotlivých kolech byl právě u českého konsorcia patrný výrazný posun vpřed a že často přicházelo s dalšími novinkami a vylepšeními.

Chytrý zásahový oděv se skládá ze samotného obleku – kalhot a bundy, dále z bot a rukavic. Při závěrečné prezentaci v Bruselu jsme mohli ukázat funkčnost vzájemného propojení těchto jednotlivých částí, dodal Baxa.

Chytrý zásahový oblek smartPRO je v současné době tím nejlepším, co bylo doposud ve světě vyvinuto a vyrobeno v oboru nositelných technologií pro hasiče. Je vybaven senzory, aktivním osvětlením, alarmem a řídicí jednotkou. Tento systém nepřetržitě monitoruje a vyhodnocuje bezpečnost prostředí, ve kterém se hasiči pohybují.

Systém sleduje nejen vlastnosti prostředí, tedy teplotu, vlhkost, přítomnost toxických plynů či lokalizaci hasiče uvnitř objektu, ale monitoruje i důležité tělesné funkce zasahujících osob, popisuje vedoucí výzkumného týmu Aleš Hamáček.

 

Senzory se nacházejí nejen v samotném obleku, ale také v obuvi a v rukavicích. Například polohu hasiče sledují pohybové senzory jako akcelerometr, gyroskop a magnetometr, které jsou umístěné na jeho botě. K předávání informací využívá i rukavice, které dokáží změřit teplotu vzdálených předmětů.

Jako první si v přímé akci oblek vyzkoušeli hasiči z požární stanice Plzeň-Košutka. Jeho hlavní předností je možnost kontroly okolního nebezpečného prostředí bez nutnosti ovládání různých detekčních přístrojů. Velkou výhodou je přenos těchto výstupů v reálném čase do velitelského tabletu.

Velitel tak má přehled nejen o prostředí, ve kterém se hasič pohybuje, ale hlavně o jeho pozici a aktuální kondici. Zároveň může podle aktuálních dat operativně měnit rozhodnutí a nasazovat další síly a prostředky u zásahu,

pochvaluje si velitel stanice Michal Pathy.

Řešení chytré rukavice s integrovaným systémem pro dálkové měření teploty shledáváme jako velice užitečné. Za nás je okamžitě použitelná a máme o ní eminentní zájem. Rukavice bude velmi přínosná nejen na tréninku v hasičském polygonu, ale hlavně v reálném zásahu,

dodává Vincent Duboi z francouzské stanice v Miramas.

img_3195a

Autor: pozary.cz
Zdroj: pozary.cz
Foto: Applycon

 

Comments are closed.