info@applycon.cz

+420 373 701 560

Chytrý oblek pro hasiče pozná vysoké teploty i nebezpečné plyny. Vznikl v Plzni, uspěl v Evropě

Comments (0) Články

Chytrý oblek pro hasiče pozná vysoké teploty i nebezpečné plyny. Vznikl v Plzni, uspěl v Evropě
Před 4 hodinami
Chytrý zásahový oblek pro hasiče vyvinutý na Západočeské univerzitě v Plzni zvítězil v mezinárodním tendru. Do tří let ho plánují koupit v Německu, Belgii, Francii a Velké Británii. Oblek vybavený senzory na měření teploty nebo přítomnost nebezpečných plynů jako jediný obstál na francouzském polygonu. Čtveřice zemí je za technologie ochotná zaplatit patnáct milionů eur.

VIDEO ZDE!

Od běžného obleku se na první pohled moc neliší, uvnitř je ale spousta elektroniky. Rukavice jsou schopné měřit teplotu a údaje odesílat na velitelský tablet. Další čidla odhalí přítomnost nebezpečných látek včetně výbušných plynů.

Oblek hasiči testovali v několika polygonech. Prý je stejně pohodlný jako ten, který běžně používají. Navíc ale záchranářům ušetří práci. „To, že má zakomponovanou detekci v oděvu, mu dává volné ruce pro jakoukoli další činnost,“ vysvětluje velitel hasičské stanice Plzeň-Košutka Michal Pathy. Poslední čidlo je v botě. Spolu s řídicí jednotkou dokáže sledovat pohyb hasiče v uzavřených prostorách.

1482165843_p201612190729001
Rukavice obsahují čidla na měření teploty vzdálených předmětů. Výši teploty zobrazují pomocí barevných signálů
Zdroj: ČTK
Autor: Miroslav Chaloupka
Hasiči při testování obleku ve Francii čelili teplotám až 1200 stupňů. Jeden oblek vyjde na víc než 40 tisíc korun. „Ze čtyř zemí, konkrétně z Velké Británie, Francie, Belgie a Německa se zavázali, že během dvou až tří let objednají deset tisíc obleků tohoto typu,“ říká lídr konsorcia vývojářů Milan Baxa.

Za technologie jsou ochotny zaplatit patnáct milionů eur. Výzkumné centrum plzeňské elektrotechnické fakulty vyvíjí oblek dva a půl roku. Současná podoba je už třetí vylepšenou verzí.

Autor: ČT24
Zdroj: ČT24

Comments are closed.