info@applycon.cz

+420 373 701 560

V Plzni vyvinuli unikátní hasičský oblek

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem V Plzni vyvinuli unikátní hasičský oblek Články

Jedinečný ochranný oblek pro hasiče představil na veletrhu Interschutz 2015 v Hannoveru výzkumný tým Regionálního inovačního centra elektrotechniky z plzeňské Západočeské univerzity. Hlavní devíza – díky sofistikovanému elektronickému systému a čidlům zabudovaným v obleku má velitel zasahující jednotky přehled, co se s jeho muži děje i v jakém prostředí se pohybuji.
Prezentace „chytrého“ hasičského ochranného obleku na veletrhu v Hannoveru.

„Interschutz je největší hasičský veletrh na světě a takto vybavený oblek tam neměl nikdo,“ řekl Právu vedoucí výzkumného týmu Aleš Hamáček.

„Zájem byl velký, v roce 2016 se počítá se sériovou výrobou,“ dodal.

Výrobcem má být plzeňská firma Vochoc – ta s výzkumníky spolupracovala na vývoji čidel od roku 2013. „Celkově vývoj trval pět let,“ uvedl Hamáček. O ceně je podle něj zatím předčasné mluvit.

Informace z čidel zabudovaných v obleku se automaticky přenáší do tabletu velitele jednotky. „Systém dokáže zobrazit až šest hasičů, kteří se účastní zásahu,“ vysvětlil Hamáček.

Bezdrátové rukavice

„Čidla měří relativní vlhkost, vnitřní a povrchovou teplotu na zásahovém obleku, monitorují základní životní funkce i pohybovou aktivitu hasiče,“ konstatoval Hamáček. Oblek také umí sledovat okolní prostředí – například dusivé a výbušné plyny.

Chytrý oblek pro hasiče je bezdrátově propojený se zásahovými rukavicemi, které plzeňští odborníci letos vyvinuli ve spolupráci se zlínskou firmou Holík International.

Rukavice jsou také vybaveny elektronikou pro monitorování povrchové teploty a systémem pro dálkové měření teploty. Uvnitř mají navíc prvky výrazně posilující ochranu hasiče proti sálavému teplu.

Zdroj: Ivan Blažek, Právo

Comments are closed.