info@applycon.cz

+420 373 701 560

VYTÁPĚNÉ BOTY PRO RADKA JAROŠE

Comments (0) Články

26.6.2014 se v budově Českého rozhlasu konala tisková konference Radka Jaroše, Petra Maška, Honzy Trávníčka a Martina Havleny před odletem na Expedici K2 2014. Konferenci moderovala Lucie Výborná, která je rovněž členkou expedice, a jejím úkolem bude zajišťovat pravidelné rozhlasové přenosy.

Radek, Petr a Honza se právě vrátili z aklimatizační expedice na Huaskarán. Tam také testovali elektrické vytápění obuvi, které jim má pomoci se vyrovnat s těžkými klimatickými poměry na K2. Naše firma byla hlavním koordinátorem vývoje tohoto vytápění, do něhož se zapojila celá řada dalších firem.

Ale teď od začátku. Před dvěma lety, kdy se Radek vrátil s omrzlinami z Annapúrny a kdy jej teprve čekala nesmírně dlouhá anabáze postupných amputací prstů na nohách a rekonvalescencí, jsme se s Radkem domluvili na potřebě řešit tepelnou pohodu ve vysokohorských botách do extrémních mrazů. Jednou z cest bylo i použití elektrického vytápění, základní ovšem byla potřeba zvýšit tepelně izolační vlastnosti samotné boty.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPřibližně po prvních dvou operacích (v té době jsme si my i Radek mysleli, že tím už chirurgické zákroky skončily) jsme s pomocí firmy Ergon změřili potřebné údaje o Radkových nohách, firma vyrobila speciální ortopedické vložky, a forma LOWA vyrobila Radkovi přesně na míru boty EXPEDITION 6000 a EXPEDITION 8000 s výrazně vyšším množstvím izolační výplně proti standardní botě. V té době jsme požádali firmu TERKO-CZ o poskytnutí samolepících topných elementů. Zároveň jsme od českého zastoupení firmy GOAL ZERO získali vysokokapacitní baterie. I když tyto materiály nebyly nakonec použity z důvodu volby jiného technického řešení, představovaly významný přínos pro první fázi měření a testování.

Bohužel v té době se začalo ukazovat, že Radkovy nohy budou vyžadovat ještě další chirurgické zákroky a nakonec se skončilo u operace č.7. Mezi tím se řešila problematika napájecích kabelů a zde se ukázala jako naprosto nezbytní cesta zapojení plzeňské inovační a vývojové firmy Applycon jako realizátora veškeré kabeláže, konektorů i podpůrné elektroniky. Žádné z komerčně dostupných řešení totiž nebylo pro dané potřeby vhodné a dostatečně prověřené.

Přibližně začátkem toku 2014 byla hotova vysokohorská bota LOWA EXPEDITION 8000, do které firma APPLYCON integrovala do vnitřní botičky topné elementy, které vyvíjela pro elektricky vyhřívané ponožky belgické firmy 30SEVEN a rovněž i mikroprocesorovou řídicí jednotku topení. Pro napájení byly využity ohebné LiPol články firmy 30SEVEN a celá kabeláž z textilních vodičů včetně potřebných konektorů byla všita do péřových kalhot firmy HIGH POINT. Během testování se však ukázalo, že v důsledku následných operací se Radkovo chodidlo rozšířilo natolik, že již speciálně navržené boty byly příliš úzké.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proto LOWA začala vyrábět nové vnitřní botičky pro botu EXPEDITION 8000, celou novou botu EXPEDITION 6000 a zároveň se pokoušela rozšířit stávající vnitřní botičku boty EXPEDITON 8000.

Hlavním problémem začal být čas a proto se přistoupilo k paralelnímu vývoji speciálních vytápěných ponožek, které by umožňovali zajistit vyhřívání v případě, kdy by už nebyl čas na zabudování topných elementů do vnitřní botičky. Jako základ byly použity ponožky THORLO. Firma APPLYCON zabudovala do ponožek topné elementy a textilní kabeláž s externí řídicí jednotkou na podkolením pásku. Totéž řešení (vytápěná ponožka) bylo vyrobeno i pro Honzu Trávníčka a Petra Maška.

Před odletem do Pakistánu má Radek k dispozici botu EXPEDITION 8000 s rozšířenou a nadstandardně zateplenou vnitřní botičkou do které je zabudováno elektrické vytápění a kontrolní jednotka. Dále péřové kalhoty HIGH POINT s kapsami na LiPol baterie umožňující až 6 hodin plného výkonu vytápění a potřebnou skrytou kabeláží. Pro boty EXPEDITION 6000 je využito řešení s vytápěnou ponožkou se stejnými parametry topení. Totéž řešení s vytápěnou ponožkou používají i Petr Mašek a Honza Trávníček.

Při aklimatizační výpravě na HUASCARAN byly zatím odzkoušeny vyhřívané ponožky. Dosavadní zkušenosti jsou zatím jen pozitivní.

 

Datum: 2014
Zdroj: lowa.cz

Comments are closed.