info@applycon.cz

+420 373 701 560

Vyhřívané boty Radka Jaroše. Jak vypadá nová expediční obuv horolezecké legendy?

Comments (0) Články

Celý outdoorový národ sleduje urputný boj Radka Jaroše se zrádnými omrzlinami prstů na nohou po výstupu na Annapurnu v roce 2012. Jak bude letos Radek chránit své těžce zkoušené nohy při obtížném výstupu na K2, kde už čtyřikrát musel pro nepřízeň počasí nebo pro zranění vzdát útok na vrchol?

Boty se speciálním zateplením

Německý výrobce Lowa připravuje pro Radka Jaroše unikátní úpravu speciálních vysokohorských bot Expedition 8000. To je bota s integrovanou kamaší a s mnoha vychytávkami pro útok na nejvyšší vrcholy. Do těchto bot designeři firmy přidali dalších 600 g izolace navíc, protože i zacelené omrzliny jsou mnohem náchylnější k problémům než zdravá noha. Jizvy navíc v zimě bolí.

Boty Expedition 6000

Také další expediční model Expedition 6000 bude mít pro Radka speciální úpravu. Tyto boty se používají pro technické lezení a lezení v ledu. Narozdíl od modelu Expedition 8000 mají sice o trochu slabší tepelnou izolaci, ale zase přesnější fixaci nohy uvnitř boty, což je potřeba zvlášť při lezení na předních hrotech maček. Úprava zahrnuje 400 g izolace navíc.

8000-0Silnější izolace je podstatná

Boty s výše zmíněnou úpravou izolační vrstvy budou mít ještě jeden zásadní doplněk. Budou elektricky vyhřívané. Současné možnosti elektricky vyhřívaného outdoorového vybavení jsou limitovány technologií baterií, které s ohledem na přijatelnou hmotnost nemají kapacitu potřebnou pro dlouhodobější ohřev. Proto jsou zatím elektricky vyhřívané výrobky v outdooru spíše ojedinělé. V případě Radka Jaroše znamená ale každé dodané teplo velkou pomoc.

Elektricky vyhřívané speciály Expedition

Bylo rozhodnuto, že expediční boty Radka Jaroše budou doplněny elektrickým vytápěním. Při vývoji takových bot byl doposud vlastní topný prvek nejčastěji uložený ve vložce boty přímo pod nohou. Kvůli tomu, že je nutné vložky vyjímat, muselo být v tomto případě vytápění umístěno až pod nimi. Samotná vložka proto byla adaptována na prostup tepla, aby vyhřívací element nebyl od nohy a zbytku boty izolován. Lowa se při řešení problému spojila se specialisty v oboru. Spolupráce je opravdu mezinárodní.

Vlastní topné prvky včetně baterií a ovládacích prvků dodává belgická firma 30seven. Baterie jsou lithium-polymerové akumulátory 7,4 V a 4,4 Ah na každou botu, hmotnost 330 g. Topení bude mít tři stupně, naplno vydrží 7 hodin topení, na první stupeň asi 16 hodin.

Pro kabeláž budou použity textilní vodivé pásky plzeňské firmy Applycon a konečně nezbytnou úpravu oblečení připravuje sušický High Point, v jehož oblečení Radek Jaroš leze. Baterie budou kvůli teplu umístěny blízko trupu lezce, a proto musí být vše upraveno a propojeno i s díly oblečení.

Svět outdooru bude sledovat, jak si toto unikátní technické řešení povede v praxi při výstupu na K2. Už pro obrovskou snahu Radka Jaroše i ostatních zúčastněných věříme, že se podaří najít úspěšné řešení a že jak expedice K2, tak i vyhřívané boty Expedition budou moci slavit vítězství.
Datum: 24.04.2014
Autor: Jiří Červinka
Zdroj: svetoutdooru.cz

Comments are closed.