info@applycon.cz

+420 373 701 560

Inteligentní oblečení volá, přehrává hudbu a vyrábí teplo

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Inteligentní oblečení volá, přehrává hudbu a vyrábí teplo Články

bleceni-4b154f80da4eb

Jako v akčním filmu si mohou připadat milovníci moderních technologií, kteří si dopřejí tzv. inteligentní oděv. Bundy, vesty, boty, čepice nebo rukavice vybavené solárními články, senzory, anténou nebo čidly umožňují telefonovat, natáčet nebo nabíjet elektronické zdroje.

Využívat se mohou jako módní výstřelek i jako funkční pracovní prostředek. Prohlédnout si je nyní lze v pražském Centru energetického poradenství PRE v Jungmannově ulici 28.

„Chytré“ oblečení také zahřeje, a to nejen díky svým izolačním schopnostem. Do oděvů se umísťují spirály vytvářející teplo. Takzvané měkké technologie zároveň člověka nijak neobtěžují. „Jsou tak jemné, že člověk téměř nezjistí, že je má na těle,“ říká Milan Baxa z plzeňské firmy Applycon, která se na vývoj „nositelné elektroniky“ specializuje.

bleceni-rukavice-4b154f9aa3d28Zájemci si mohou dát ušít model „na míru“ nejen své postavě, ale i svým technologickým požadavkům. Do textilu se tak mohou integrovat například systémy, které umí dobíjet mobilní telefon, komunikovat nebo poslouchat zvuková média. Zároveň mohou obsahovat GPS anténu nebo senzory, které reagují na vnější podněty.

Většina „inteligentních oděvů“ zatím patří mezi svrchní oblečení jako bundy, pláště, kabáty nebo vesty. Tyto technologie mohou využívat i záchranáři, hasiči nebo příslušníci bezpečnostních složek.

Bundy se solárními články, čipy, mikrofony a anténami se vyznačují velkou odolností. Podle výrobců se počítá s nešetrným zacházením a mohou se například prát nebo ždímat. Vyndat by se mělo pouze „srdce“, tedy modul, který ovládá elektroniku.

Autor: ČTK

Zdroj: tyden.cz

Comments are closed.