info@applycon.cz

+420 373 701 560

Hasiče ochrání chytrý oblek z Plzně. Měří teplotu a určuje přesnou polohu

Comments (0) Články

Hasiči při požáru ve Vinoři. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
HASIČI PŘI POŽÁRU VE VINOŘI. | FOTO: HZS PRAHA

PLZEŇ Přesná poloha hasiče, teplota uvnitř i vně jeho obleku, osvětlení okolí, automatické přivolání pomoci i ukládání naměřených dat v jakési černé skříňce. To vše umí speciální oblek pro hasiče, jehož vývoj právě ukončili vědci ze Západočeské univerzity v Plzni společně se zdejšími společnostmi Vochoc a Applycon.

V nadcházejících měsících projde chytrý zásahový oblek zatěžkávacími zkouškami a po skončení testů ho vývojáři nabídnou jednotkám hasičů do praxe.

Něco jako záchranná brzda

Sofistikovanou novinkou je zejména záchranná funkce, nazvaná emergency strip, která umožní hasičům okamžité přivolání pomoci. „Vlastně je to pro hasiče něco jako záchranná brzda. V případě nouze hasič strhne pásek na límci, oblek začne červeně blikat a zároveň se z připojeného mobilního telefonu odešle tísňová SMS zpráva a aktuální GPS souřadnice až na tři předvolená telefonní čísla,“ vysvětluje funkci Petr Kašpar z Regionálního inovačního centra elektrotechniky při Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity.

Nový oblek pro hasiče

Chytrý hasičský oblek z Plzně kromě toho měří teplotu na povrchu i uvnitř oděvu a při překročení nastavených teplotních limitů upozorní hasiče LED ukazatelem umístěným na levém rukávu a na hrudi. Je vybaven i aktivním osvětlením, které si může hasič sám ovládat během zásahu pomocí tlačítka přímo na oděvu. LED světla slouží také k tomu, aby byl hasič vidět.

Oblek je bezdrátově spojen s chytrým telefonem, kam se přenáší měřené údaje. Například záznam trasy hasiče. Všechna naměřená data se pak zobrazují a ukládají do takzvaného blackboxu, tedy černé skříňky, která funguje i v případě, že dojde k přerušení signálu mezi oblekem a mobilem.

Jedná se o řešení, která jsou ojedinělá i v rámci celé Evropy. Obleky totiž musejí nejen odolávat vysokým teplotám a zátěži při zachování všech instalovaných funkcí, ale jsou i pratelné. Tím vším musí nyní prototyp nového obleku projít při testech.

„Je to v oboru hasičských obleků takový hi-tech. Zájemců se už hlásí hodně, ale je nutné nejprve dokončit celý vývoj a testování. Naším přáním je zahájit výrobu a prodej ještě v příštím roce,“ říká Petr Loukota, jednatel firmy Vochoc, která ročně dodává hasičům tisíce „klasických“ obleků a na vývoji těch „chytrých“ roky spolupracuje nejen se Západočeskou univerzitou, ale i s výrobcem takzvané nositelné elektroniky společností Applycon.

Chytrý zásahový oděv pod označením SmartPRO2 je v podstatě odlehčenou verzí obleku SmartPRO, který prakticky stejný tým autorů vytvořil už dříve na zakázku pro hasiče pěti měst z Německa, Francie, Belgie a Velké Británie. A s nímž loni v prosinci uspěl v takzvaném předkomerčním tendru v konkurenci 54 vývojářů v Evropě.

Oděvy nové generace

Tento prvotní oděv SmartPRO nabízí i třeba možnost měření a přenosu údajů o koncentraci plynů v okolí, životních funkcích hasiče nebo měření okolní teploty čidlem v rukavici. Podle zadání nesmí jeho cena přesáhnout částku 1500 eur, v přepočtu skoro 39 tisíc korun.

Na vývoji tohoto prvotního projektu chytrých oděvů SmartPRO se podílela jako vedoucí celého konsorcia společnost Applycon. „Jde o ojedinělou zakázku na hasičské oděvy nové generace. Oblečení, propojené se sofistikovanou elektronikou. V podstatě jde o to, aby se hasič při akci mohl soustředit výhradně na svou práci, na samotný zásah, a nevystavoval se přitom riziku nebo nebezpečí ohrožení života,“ uvedl už před časem pro LN spolumajitel a zakladatel Applyconu Milan Baxa.

Applycon má za sebou už například výrobu elektronicky vyhřívaných ponožek pro horolezce Radka Jaroše, oděvů s GPS lokalizací, textilní klávesnice na rukáv pro bezdrátové připojení na mobil nebo textilních vyhřívaných sedáků do lavic chrámu svatého Víta v Praze. Vše se může prát i ždímat.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/hasice-ochrani-chytry-oblek-z-plzne-meri-teplotu-a-urcuje-presnou-polohu-1qa-/zpravy-domov.aspx?c=A171231_125855_ln_domov_ELE

Comments are closed.