info@applycon.cz

+420 373 701 560

Na Západočeské univerzitě v Plzni proběhly utajované testy chytrého oděvu smartPRO

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Na Západočeské univerzitě v Plzni proběhly utajované testy chytrého oděvu smartPRO Články

Na Západočeské univerzitě v Plzni proběhly utajované testy chytrého oděvu smartPRO

Naší redakci se podařilo proniknout na uzavřené testy další vývojové generace chytrého zásahového oděvu smartPRO, uskutečnily se dne 4. února 2016 v Plzni, v areálu Západočeské univerzity – Fakulty elektrotechnické.

Tento společný projekt několika českých firem sledujeme od jeho počátku, první informace jsme vám přinesli v polovině minulého roku. V rámci hasičského veletrhu INTERSCHUTZ 2015 tyto sofistikované technologie prezentovaly na svých stáncích společnosti Vochoc a Holík International.

Pro připomenutí: speciální zásahová výstroj je vybavena čidly, senzory, aktivním osvětlením, alarmem a řídící jednotkou. Systém nepřetržitě monitoruje a vyhodnocuje bezpečnost prostředí, ve kterém hasič zasahuje – vnější i vnitřní teplotu, vnější i vnitřní vlhkost, přítomnost toxických plynů, ale i pozici těla, fyziologické funkce a polohu hasiče na mapě.

Rukavice navíc dokáží měřit i teplotu vzdálených předmětů a boty jsou osazeny akcelerometrem, gyroskopem a magnetometrem pro monitorování geografické polohy hasiče nezávisle na GPS.

Ačkoliv se testů zúčastnili lidé ze všech členů konsorcia – Elitronic, Applycon, Holík, Vochoc, ZČU i RICE, naše snaha o bližší rozhovor byla neúspěšná. Všichni zdvořile odmítli s vysvětlením, že je teď předčasné probíhající testy komentovat.

Při testech byl smartPRO systém implementován do zásahového oděvu GoodPRO FR4 FireBull. Testy řídil podle detailně připraveného scénáře Petr Kašpar z RICE (Regionální inovační centrum elektrotechniky).

Testujícím hasičům velel mjr. Michal Pathy z HZS Plzeňského kraje, který jako velitel stanice Plzeň – Košutka modeloval konkrétní zásahy v exteriéru i interiéru a sledoval spolu s dalšími zainteresovanými všechna naměřená data na velitelském tabletu.

 

Zdroj: pozary.cz

Comments are closed.