info@applycon.cz

+420 373 701 560

Chrám svatého Víta v Praze bude mít vyhřívané sedáky od plzeňské firmy

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Chrám svatého Víta v Praze bude mít vyhřívané sedáky od plzeňské firmy Články

Účastníci bohoslužeb v chrámu svatého Víta na Pražském hradě se na podzim dočkají pozoruhodné vymoženosti, která jim zpříjemní pobyt v katedrále. Lavice ve svatostánku totiž dostanou speciální elektricky vyhřívané sedáky vyrobené v Letinech na Plzeňsku.

Sedáky vyrábí společnost Applycon, která má sídlo v Plzni a pobočku v Letinech. Už roky se zaměřuje na speciální textilie a takzvanou nositelnou elektroniku integrovanou do oděvů.

Šéf firmy Milan Baxa uvedl, že před získáním zakázky pro chrám svatého Víta musela firma projít soutěží, kde měla čtyři konkurenty.

„Uspěli jsme a zhruba před měsícem podepsali smlouvu s arcibiskupstvím. Na tuto zakázku jsme velmi hrdí, protože se týká nejdůležitější stavby v České republice,“ uvádí Baxa.

Výrobky firmy byly i na hoře K2

Společnost Applycon vybavila i horolezce Radka Jaroše a Jana Trávníčka na nedávnou úspěšnou expedici na himálajskou horu K2. Radek Jaroš, který zdolal už svou čtrnáctou osmitisícovku, měl při posledním výstupu od firmy vyhřívané ponožky i boty. Více o výstupu na K2 čtěte zde.

Nyní už ale také mluví o tom, že firma má zájemce o sedáky pro kostely v zahraničí a že je nechce vyrábět pouze pro český trh.Tvrdí přitom, že společnost původně ani tak velké ambice neměla. „Katedrála nebyla náš cíl. Nepředpokládali jsme, že bychom se mohli dostat tak daleko,“ konstatoval.

A čím jsou sedáky pocházející z Letin výjimečné? Zpracováním, kvalitou použitých materiálů a mimořádně nízkou spotřebou elektrické energie. Ta je prý zhruba desetinová proti jiným výrobkům tohoto druhu.

Na vyhřátí jednoho místa je zapotřebí 6 až 7 wattů. Maximální teplota sedáků pro chrám svatého Víta byla určena na 30°C.

Povrch sedáků je z prodyšné odolné látky a uvnitř je speciální topná textilie z vodivých vláken a pěnová výplň. Spodní strana sedáku má protiskluzovou úpravu.

Sedáky jsou napájené stejnosměrným napětím 12 nebo 24 voltů. Cena jednoho metru sedáku (dvě místa) se pohybuje od 1 200 do 1 400 korun. „Pro chrám svatého Víta bude zapotřebí 190 metrů,“ řekl Milan Baxa.

Autor: Jaroslav Nedvěd
Zdroj: plzen.idnes.cz

Comments are closed.